Mistanke og tegn på demens

Tidlig tegn på demens

Min mor har svær alzheimer, hendes bror døde af alzheimer, begge diagnosticerede i deres tidlige 60-ere. -Deres forældre havde ikke alzheimer. Jeg frygter at få alzheimer og er nok rigelig opmærksom på evt tidlige symptomer. Jeg siger ca dagligt noget forkert (fx lukket i stedet for slukket, skole i stedet for lærer, bibliotek i stedet for apotek, skuespiller i stedet for fodboldspiller). Jeg er straks selv opmærksom på fejlen og retter det. I samtaler på mit job, hvor jeg giver vejledning og er meget talende, kan jeg gå i stå og have kortvarigt svært ved at huske, hvad jeg skulle til at sige. Men jeg finder hurtigt tråden igen, og det virker ikke til, at andre har bemærket det. Kan disse ting forstås som en slags ordfindingsbesvær som tidlige symptom på alzheimer? Jeg har ikke andre symptomer, det mener min mand heller ikke jeg har. På forhånd tak for svar. vh Marie

Læs hele brevet
28. juni 2021

Svar fra Demenslinien:

Kære Marie

Alzheimers sygdom er i de fleste tilfælde ikke arvelig, så din frygt for at få den samme sygdom som din mor og din morbror må derfor ikke fylde for meget hos dig. Du kan læse mere om arveligheden ved Alzheimers sygdom her:

Alzheimers sygdom er en svær diagnose at få, og derfor kan frygten for at få den også være stor. Det er godt at være opmærksom på eventuelle symptomer, da en tidlig indsats er vigtig, men samtidig kan det også skabe en ubegrundet bekymring.

Du skriver at du er bekymret, da du oplever at sige forkerte ord, men dog selv hører det, og får det rettet. Det er i sig selv et godt tegn, at du selv hører dine fejl og dermed får mulighed for at få dem rettet. Ligeledes beskriver du situationer hvor du i et kort øjeblik ikke kan finde tråden i den samtale du er i, men også her opdager du det selv, og finder tilbage i samtalen.

I en travl hverdag kan vi nok alle opleve situationer, hvor vi snubler over et ord, eller ikke lige kan finde det helt rigtige ord i en given situation. Måske vil det være godt for dig at mærke efter, om din hverdag er fortravlet og om du kan ændre noget ved det.

Det er også godt at tale med andre om dine bekymringer, for ofte er det ens nære omgivelser, som er de første der oplever eventuelle ændringer.

Der er udgivet noget materiale der omhandler 10 advarselstegn, og dem vil jeg anbefale dig at læse. Læg mærke til, at der i dette materiale står beskrevet, at såfremt du genkender flere af disse symptomer anbefales det, at kontakte lægen. I dit brev fremgår der kun dette ene problem, så prøv at starte med at reflektere over din hverdag og hvad du byder dig selv af opgaver. Måske vil du opleve at dine udfordringer hænger sammen med noget helt andet, og dermed mindske din bekymring for at det er tidlige tegn på Alzheimer.

 

 

Med venlig hilsen

Demensliniens rådgiver

 

P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?

Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.

Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.

Tilbage til brevkassen

Bestil samtale

Skriv et brev til Demensliniens brevkasse

OBS: Brevkassen holder sommerferielukket og åbner igen til september. Nedenfor kan du skrive dit spørgsmål til Brevkassen - det er gratis og anonymt. Udfyld venligst oplysningerne herunder - så kan vi bedst muligt hjælpe dig, og andre kan senere få glæde af dit spørgsmål. Det er kun dit kaldenavn der vises i brevkassen. Du kan forvente svar inden for en uge. Vi sender en e-mail med dit spørgsmål og svar, når dit brev er besvaret.

Dette navn vises på hjemmesiden

Ved at offentliggøre dit brev kan andre i samme situation få glæden af læse dit brev - på den måde kan vi hjælpe hinanden. Rådgiveren behandler og anonymiserer alle breve inden de bliver offentliggjort.