Juridiske forhold

Hvor når træder en fremtidsfuldmagt i kraft.

Min mand, 85 år har fået diagnosen let Alzheimer. Vi har lavet fremtidsfuldmagter for flere år siden. Min mand har ikke helt styr på økonomien, siger altid det har jeg styr på, men har foretaget nogle økonomiske handlinger med bla aktiehandler som han ikke har styr på, samt givet sponsorater som han ikke helt kendt konsekvenserne af. Hvor dement skal han være før fremtidsfuldmagen kan træde i kraft ? Med venlig hilsen Andrea

Læs hele brevet
03. februar 2023

Svar fra Demenslinien:

Kære Andrea

Fremtidsfuldmagten kan sættes i kraft, når fuldmagtsgiver ( din mand) ikke længere selv kan varetage sine forhold inden for de områder, som fremtidsfuldmagten omfatter. Hvis du har svært ved selv at vurdere det, kan du tale med jeres demenskoordinator om hvilke problemer, der er opstået og hvad hun vurderer

Det er Familieretshuset, der efter ansøgning fra fuldmagtsgiver ( din mand) eller fremtidsfuldmægtigen ( dig) sætter fremtidsfuldmagten i kraft.

Hvis du ansøger som fremtidsfuldmægtig, skal du drøfte ansøgningen med din mand, inden du indsender den til Familieretshuset. Hvis din mand er i stand til at forstå betydningen af ikraftsættelse og udtaler sig imod, kan fremtidsfuldmagten ikke sættes i kraft.

Du skal overfor Familieretshuset skrive under på, at drøftelsen har fundet sted. Du kan undlade drøftelsen, hvis din mand ikke forstår betydningen heraf. Hvis drøftelsen er undladt, skal du begrunde det over for Familieretshuset.

Du skal sammen med indsendelsen af ansøgningen:

  • indsende en lægeerklæring vedrørende fuldmagtsgivers aktuelle helbredsforhold. 
  • betale et gebyr til Familieretshuset. Gebyret er for tiden på 1.010 kr. og tilbagebetales ikke, hvis fremtidsfuldmagten ikke sættes i kraft.
  • Familieretshuset begynder først at behandle sagen, når de har modtaget lægeerklæringen og gebyret.

Du kan læse mere her:

https://familieretshuset.dk/fremtidsfuldmagt/fremtidsfuldmagt/hvis-du-vil-saette-en-fremtidsfuldmagt-i-kraft 

Hvis det ikke er muligt at få sat fremtidsfuldmagten i kraft på grund af at din mand modsætter sig og der samtidig er fare for, at han økonomisk kan blive udnyttet eller komme i vanskeligheder på grund af manglende økonomisk dømmekraft, kan det ende med at blive nødvendigt med et økonomisk værgemål.

Du er meget velkommen til at ringe til os på Demenslinien på 58505850, hvor der også er mulighed for at tale med en socialrådgiver.

Med venlig hilsen

Demensliniens rådgiver

 

P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?

Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.

Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.

Tilbage til brevkassen

Bestil samtale

Skriv et brev til Demensliniens brevkasse

OBS: Brevkassen holder sommerferielukket og åbner igen til september. Nedenfor kan du skrive dit spørgsmål til Brevkassen - det er gratis og anonymt. Udfyld venligst oplysningerne herunder - så kan vi bedst muligt hjælpe dig, og andre kan senere få glæde af dit spørgsmål. Det er kun dit kaldenavn der vises i brevkassen. Du kan forvente svar inden for en uge. Vi sender en e-mail med dit spørgsmål og svar, når dit brev er besvaret.

Dette navn vises på hjemmesiden

Ved at offentliggøre dit brev kan andre i samme situation få glæden af læse dit brev - på den måde kan vi hjælpe hinanden. Rådgiveren behandler og anonymiserer alle breve inden de bliver offentliggjort.